Isnin, Mac 28, 2011

LATIHAN HOKI HANTARAN DALAM KUMPULAN

Kemahiran-kemahiran membuat hantaran dalam kumpulan


1. Hantaran berbentuk segi empat (square passes)
· Hantaran yang dibuat adalah selari dengan garisan gol
· Dilakukan di sebelah kiri atau kanan dengan menggunakan reverse stick
· Juga boleh dilakukan dengan satu tolakan, pukulan atau kuit
· Biasanya dilakukan apabila serangan mula berlaku.

Dua jenis hantaran square digambarkan di bawah:
(i) Menghantar daripada sayap kanan (RW) kepda apit kanan (RI)
(ii) Menghantar daripada apit kanan (RI) kepada apit kiri (LI)

Rajah 1 : Hantaran berbentuk segi empat


Perhatikan:
(a) Hantaran-hantaran adalah selari dengan garisan gol
(b) Jika bola dihantar ke hadapan dan bukan square, penerima akan berlari lebih jauh dan memaksa mereka bekerja lebih kuat untuk mendapatkan bola

A dan B adalah daripada pasukan yang sama. A menggelecek bola beberapa ela dan menghantar bola itu kepada B seperti 1 dalam rajah 2. Perhatikan jarak yang terpaksa dilalui oleh B untuk mendapatkan bola jika bola itu dihantar ke hadapan seperti 2 dalam rajah 2.

Rajah 2 : Latihan melakukan hantaran


Rajah 3 : Latihan melakukan hantaran

A dan B adalah penyerang-penyerang. Y dan Z adalah permain pertahanan. A memperoleh bola dan Y bergerak untuk merebut bola daripada A. A menghantar square kepada B. Pada masa hantaran itu berlaku Y dan Z akan berada dalam posisi square. Pada masa itu B bergerak ke arah bola dan menolaknya di antara kedua-dua pemain pertahanan untuk Aberlari dan mendapatkan semula bola seperti rajah 3.


2. Hantaran depan (Forward Pass)
· Dilakukan apabila bola menghampiri gol lawan
· Boleh dilakukan secara pepenjuru(diagonally), ke hadapan atau tegak lurus (perpedicularly) kepada garisan gol

Hantaran 1 dan 3 dibuat secara pepenjuru depan manakala hantaran 2 dibuat secara tegak lurus ke depan. 4 adalah hantaran udara ke depan oleh haf tengah (CH) kepada sayap kiri (LW) seperti ditunjukkan dalam rajah 4.
Rajah 4 : Hantaran depan

Hantaran depan dibuat bagi mendapatkan kawasan untuk mempercepatkan serangan atau untuk mengalahkan pertahanan pihak lawan dengan hantaran bola menerusi (a through ball). Dalam pertahanan ia digunakan untuk membawa bola jauh dari tempat yang bahaya. Satu hantaran square jika digunakan dalam pertahanan, adalah kurang selamat kerana ia boleh dihalang dan anda tidak dapat menjauhkan bola daripada tempat yang berbahaya.

3. Hantaran belakang (back pass)
· Jarang digunakan
· kadang-kadang digunakan untuk melambatkan permainan, mendapatkan lebih ramai penyerang berada di kawasan permainan atau menarik pemain-pemain pertahanan daripada kawasan yang terkawal yang anda tidak boleh menembusi.

1 dan 2 adalah hantaran belakang daripada apit kanan (RI) kepada haf kanan (RH) dan daripada haf kanan (RH) kepada fowad tengah (CF) seperti dalam rajah 5.
3 adalah hantaran depan oleh haf tengah (CH) kepada sayap kiri (LW) seperti dalam rajah 5.

1 ulasan:

  1. nak tanya skit, kemahiran menolak bola dan kemahiran hantaran bola, dua benda yang sama atau dua benda yang berlainan?

    BalasPadam

hak cipta terpelihara.

Ukur BMI Anda